Caffe Vergnano 1882 – Една история за страст!

 Пътуване във времето което беляза кафе културата за винаги.

 Историята продължава…

Всичко започва през далечната 1882 г., когато Доминико Верняно (дядото на настоящите собственици)стартира дейността с откриването на малък магазин за кафе. В малкото градче Чиери, намиращо се в подножието на хълмовете на Торино, магазинът се специализира в печенето и продажбата на кафе на зърна, като по този начин определя бъдещото призвание на семейство Верняно.

1930 година е важен етап в историята на Компанията, характеризиращ се с придобиването на първите няколко ферми за кафе в Кения и отварянето на 3 склада за кафе в Торино, Алба и Чиери. 1970 г. е годината, когато се изгражда първия голям и ултрамодерен завод в Сантена. От този момент Кафе Верняно се разглежда като един от най- крупните и престижни производители на кафе в Италия. През 1986 г. Компанията откупува основният си конкурент в Пиемонт в Северна Италия Casa Del Caffe Torino, която е с висок пазарен дял в ХоРеКа сектора. През 2005г. е основана Академия Vergnano, като училище за обучение на барманите (баристите) в приготвянето на перфектното еспресо. Само за няколко години Бариста Академия Vergnano се превръща в пример за Италия и за целия свят как трябва да се разпространява истинската култура на италианските кафенета. 2010 г.- Построяването на втория завод на Кафе Верняно, с което площта на общите производствени мощности достига 16000 кв.м. Днес Компанията е един от глобалните лидери на пазара на кафе.

CAFFE VERGNANO 1882 ДНЕС
Отличителните качества на марката Кафе Верняно са традиция, неподражаемо качество и постоянна иновация. Един век опит в създаването на висококачествено кафе се съчетава със специално внимание, с иновациите и динамиката на Компанията. Историческите ценности на марката като качество на суровините, семейна идентичност, опитът и културата на Италия, се подсилват с новаторски, атрактивен и ясно определен стил. Това е силата на Кафе Верняно в една крайно конкурентна индустрия, която се характеризира с надпреварата за създаване на висококачествена продукция.

Ако до 2010 г. в браншовия свят се приемаше, че завода на Caffe Vergnano в Торино е върхово постижение в кафе индустрията (странична снимка), с построяването на втория завод на компанията (долната снимка) от Верняно доказаха, че е възможна още една крачка напред към съвършенството. Новата структура е разделена на два блока, с които компанията ще отговори на все по- нарастващото търсене на марката в световен мащаб.

Заводите на Кафе Верняно са включени,като основна атракция при организираните туристически обиколки из Торино (Старата столица на Италия), наред с Fiat и други индустриални гиганти, като се предоставя възможността на туристите да видят създаването на една легенда от света на автентичното Италианско еспресо.
АКАДЕМИЯ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО!  

Академия Vergnano е ярък пример, как трябва да се разпространява автентичната култура на италианските кафенета. След успеха на Академия Vergnano в Италия, успешният модел беше пренесен в много други части на света. Този важен проект превръща Академията в пример и съчетава дългогодишния опит на компанията в сферата на кафето с хората, които в действителност го правят- барманите (баристите), като по тази начин добият умението да предлагат на клиентите първокласно обслужване и перфектно качество на кафе-продуктите . Тя е нещо повече от училище- тя е по-скоро място за обмяна на идеи и напредък, където се споделят страстта към кафето и неговите традиции, непрестанния стремеж към качество и развиването на професионалните умения. Днес Бариста Академия Vergnano безспорно е най-реномираното и престижно училище за баристи в света, което има една цел:  да предаде изкуството за приготвянето на хубаво еспресо, а също така покаже ритуала, който съпътства хубавата чаша кафе. Като истински лидер Академията е организатор и спонсор на световния бариста, шампионат.Caffè Vergnano 1882 е проект, който следи развитието на веригите кафенета в Италия и по света. Със своите над 90 заведения в световните столици и колоритни дестинации като  Ню Йорк, Чикаго, Сан Диего (Калифорния), Ванкувър, Токио, Хонг Конг, Лондон, Рим, Милано, Торино, Венеция, Берлин, Мюнхен, Ница и Истанбул. Кафе веригата има силно присъствие и в Средния изток включително: Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, както и още в редица градове по целия свят.

Проектът реализира изтънчени и елегантни места, където може да се опитат традиционните и непогрешими аромати на перфектното еспресо. Кафенета са идеалното място да откриете и да се насладите на аромата и атмосферата на италианското кафе, а също така и преживеете и един момент на релакс,  докато опитвате висококачествено кафе на марката и опитвате нови вкусове в спокойна атмосфера, която действа отпускащо и приятно.

В пълна противоположност на експанзията на веригите тип „бърза закуска“ Caffè Vergnano 1882 означава да пиете истинско италианско кафе, което носи наслада за всички сетива, и чрез уникалния дизайн да се потопите в атмосфера на изтънченост и елегантност. От най-големите до по-малките заведения, всяко място има своя собствена концепция, която е индивидуална и е съобразена със заобикалящата го среда. Точно както в първото  заведение от веригата Caffe Vergnano в Чиери, всички останали имат квадратна дървена витрина и притежават характерен и изискан интериор, като например избора на осветителни тела и естествени материали като дъб и леска. Освен това черният цвят на етикета и самите опаковки придават на продуктите идентичност, която е лесно разпознаваема. Изглежда всичко това се върти около понятието за време-“ време за приготвяне на напитките с грижа и мястото, на което се сервират по подходящ начин, време отново да намерите тези места и да се срещате с приятелите си и да прекарате по-хубавата част от деня си тук” казва известния архитект Роберто Фереро, който заедно с Федерико Риналди са  дизайнери на кафенетата.

За елитната си верига, Caffe Vergnano създава неустоимото Меню 1882, което включва стилни и оригинални ястия базирани на италианската кулинарна традиция, които обогатяват продуктовата гама в кафенетата, където се предлага Caffe Vergnano 1882. Целта е светът на кафенетата да се приближи до този на ресторантите и да се обръща еднакво внимание на суровите материали, техния вид и вкус, както и естетичния аспект на храната. Като допълнителни часове в  Бариста  Академия Vergnano са застъпени уроци за това как да се приготвят и сервират ястия, подходящи за бърз обяд, закуска или междинно хранене. Освен това се организират дегустации за клиентите, за да се разпространи културата на кафето и истинското италианско еспресо по света.